Wanneer je van plan bent om zelf pizza’s te maken, is het handig als je ook zelf pizzadeeg maken kan! Toch kan het best intimiderend zijn om te beginnen, aangezien er ontzettend veel verschillende soorten pizzadegen bestaan. 

In dit artikel kijken we naar de geschiedenis van de pizza, de meest voorkomende pizza deegsoorten, hoe je deze kan maken, welke ovens erbij passen en geven we je nog wat handige tips mee die van pas kunnen komen tijdens het bakken. 

Waar komt het recept voor pizza vandaan?

Pizza heeft een grote geschiedenis. Zo werden er al platte broden gemaakt in het oude Egypte en in de tijd van de Grieken en Romeinen. Tegenwoordig komen deze broden meer in de buurt van onze moderne Focaccia. 

De eerste volwaardige pizza komt namelijk uit Napels, in Italië. Rond 1700 was het een bruisende regio waar veel mensen hard moesten werken voor hun geld en rijkdom. De arme populatie had daarom een manier bedacht om een snelle en voedzame maaltijd klaar te maken: de pizza. Dit was een gebakken deeg met verschillende toppings, zoals vis, groenten, kaas, knoflook en olie. 

In 1889 bezocht koningin Margherita Napels en kwamen zo in aanraking met de pizza. De variant die de koningin het lekkerst vond was een pizza met mozzarella, witte kaas, tomaten en basilicum. Daar komt de huidige pizza Margherita vandaan. 

Pizza was echter niet bekend in de rest van de wereld tot aan 1900, toen immigranten vanuit Napels de pizza namaakten in hun nieuwe land: De Verenigde Staten. Vanaf dit punt kwamen ook mensen van andere nationaliteiten in aanraking met deze heerlijke maaltijden en verspreidde de interesse voor pizza zich over de hele wereld

De meest voorkomende pizzadeeg soorten

Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende pizzasoorten beschikbaar op de markt. Zo hebben ze allemaal een eigen smaak, structuur en bakmethode. We kijken hier naar de meest populaire varianten.

 1. Napolitaans

Dit is het originele pizzadeeg recept. Het heeft een dunne korst met bruine en zwarte “bubbels” die door het bakken zijn ontstaan. Dit deeg is ook erg simpel om te maken en heeft slechts water, gist, zout en bloem nodig. Het deeg wordt op een temperatuur van zo’n 400-450 graden Celsius gebakken in een steenoven en is vaak binnen 90 seconden klaar. Het deeg moet van tevoren zo’n 26 uur rusten. 

 1. New York Style

Een New York Style pizza is zachter en dikker dan de traditionele variant. Het deeg gebruikt ook olie en suiker, waardoor er een evenredige bruine kleur ontstaat tijdens het bakken. Veel ketens gebruiken deeg in een New York Style wanneer zij hun pizza’s maken, zoals een peperoni pizza. Het deeg moet zo’n 8 uur (minstens) rusten voordat je de pizza kunt afbakken. 

 1. Siciliaanse pizza (Detroit Pizza)

Deze pizza’s worden in een pan of op een diepe bakplaat gebakken en gebruiken erg veel olie in het deeg, wat zorgt voor een dikke, fluffy korst. Het is een eenvoudig recept om te maken en kan ook gemakkelijk met een mixer gemengd worden, in plaats van gekneed met de hand. 

 1. Pizzabodem maken zonder rijzen

Wanneer je weinig tijd hebt, kan het handig zijn om een pizza recept te maken welke niet hoeft te rijzen. Veel recepten gebruiken dan bakpoeder in plaats van gist, omdat bakpoeder tijdens het bakken zelf zorgt dat de pizza rijst. Andere recepten gebruiken ook eieren, omdat deze opstijven tijdens het bakken.

 1. Foccacia

Hoewel het officieel geen pizza is, wordt het foccaciadeeg ook regelmatig als pizzabodem gebruikt. Dit is een fluffy deeg waarvan de bodem op alle plekken even dik is. In het midden worden kuiltjes gemaakt waardoor er een leuk patroon ontstaat. Ook foccacia’s gebruiken veel olie, maar verwerken vaak ook kruiden in het deeg. 

Pizza deeg recepten

We hebben een verzameling gemaakt van de meest voorkomende pizza deeg recepten, zodat je ze zelf na kan maken. We hopen dat je hierdoor heerlijke pizza’s kan maken thuis 🙂 Enjoy!

Napolitaanse pizza


Napolitaans pizzadeeg


Bereidingstijd:
15 minuten bereiden, 26 uur rusten, 6-8 minuten bakken. 

Ingrediënten:

 • 600 ml lauw water
 • 1000 gram bloem (het liefst Italiaanse bloem)
 • 3 tl zout
 • 1 tl instant gist

Bereidingswijze:

 • Doe het water en zout in een kom en meng dit door elkaar totdat het zout is opgelost. 
 • Vervolgens voeg je 100 gram bloem toe en roer je dit totdat het een troebel mengsel is geworden. 
 • Doe nu het gist in de kom en meng alles nogmaals door elkaar heen. 
 • Terwijl je roert, voeg je nu de rest van de bloem toe. Doe dit beetje bij beetje zodat het geleidelijk een deeg vormt. 
 • Laat het deeg daarna rijzen voor 2 uur in een schone kom of op een platte ondergrond. Bedek het deeg met een vochtige doek. 
 • Daarna kan je ongeveer 4 deegballen maken welke je in een afsluitbare bak stopt en een dag laat rusten.
 • De volgende dag kan je het deeg uitrollen met je vingers tot een platte pizza met een dikkere korst. 
 • Beleg het deeg en bak deze op zo’n 400 graden in een pizza oven, of langer in je eigen oven.

New York pizza


New York Pizza


Bereidingstijd:
15 minuten bereiden, 8+ uur rusten, 5-10 minuten bakken.

Ingrediënten:

 • 800 gram bloem
 • 500 ml water
 • 1 tl instant gist
 • 1 el olijfolie
 • 2 tl suiker
 • 2 tl zout

Bereidingswijze:

 • Meng de bloem, suiker, zout en gist in een kom en schenk hier stap voor stap wat water bij totdat je een deeg hebt.
 • Kneed daarna het deeg totdat het een stevige bal is geworden en verdeel deze in 4 aparte ballen. Laat ze minimaal een nacht rusten in een ingevette schaal in de koelkast waarna je ze kan uitrollen tot pizza deeg.
 • Beleg de pizza’s en bak ze op zo’n 290 graden Celsius tot ze gaar zijn. Dit duurt zo’n 5-10 minuten.

Snelle pizza


Snel pizzadeeg


Bereidingstijd: 15 minuten bereiden, 15 minuten bakken

Ingrediënten

 • 355 gram bloem
 • 3 tl bakpoeder
 • 1 tl zout
 • 190 ml water
 • 1 el olijfolie

Bereidingswijze

 • Meng de bloem, de bakpoeder, en het zout en zet aan de kant. 
 • In een andere kom meng je de olijfolie met het water en schenk deze vervolgens stap voor stap door het bloemmengsel. 
 • Roer het mengsel met een houten lepel door elkaar en voeg eventueel wat extra water toe als dat nodig is. 
 • Rol de pizza uit tot een ronde vorm en beleg deze met ingrediënten naar keuze.
 • Bak de pizza in een oven op 200 graden voor zo’n 15 minuten.

Nu je een aantal verschillende pizza recepten voor pizzadeeg hebt kunnen lezen, lijkt het ons ook niet verkeerd om wat extra informatie te geven over het bakken van de pizza’s.

Bijvoorbeeld welke ovens je kunt gebruiken voor het beste zelfgemaakte gebakken pizzadeeg. Daarnaast geven we je graag wat tips voor nóg beter pizzadeeg en dus lekkerdere pizzabodems. 

Welke ovens kan je het beste gebruiken?

Er zijn verschillende ovens om je pizza’s in te bakken. Elke oven heeft zo zijn eigen voor- en nadelen. 

 • Steenoven

De meest voorkomende pizza oven is een steenoven. Hierin kan je snel en gemakkelijk je pizza’s bakken omdat deze een hoge temperatuur bereiken. De meeste steenovens gebruiken hout als warmtebron, waardoor je pizza’s een unieke smaak krijgen. Vaak gebruiken mensen deze pizzaovens buiten in de tuin. 

 • Standaard oven

Je kan natuurlijk ook pizza’s bakken in je standaard oven. Deze worden minder heet, maar kunnen net zo goed een knapperige korst geven aan je pizza. Vaak duurt het wat langer om deze pizza’s te bakken. Een groot voordeel van een standaard oven is dat de temperatuur constant blijft, waardoor je altijd hetzelfde resultaat hebt.

 • Speciale pizza ovens

Ook bestaan er speciale pizza ovens. Deze passen vaak gemakkelijk in je keuken of op tafel tijdens een gezellige avond. Sommige pizza ovens zijn ontwikkeld om er meerdere kleine pizza’s tegelijk in te bakken terwijl je ook pizza ovens hebt die juist één pizza per keer bakken. Ze kunnen erg heet worden en zijn een mooie aanvulling op je keuken.

Zo heb je bijvoorbeeld de pizzarettes en de elektrische pizzaovens of pizzamakers

 • Pizzasteen voor in de oven

Naast dat je een speciale pizza oven kan aanschaffen, kan je ook juist een speciale pizza steen aanschaffen. Deze steen kan je in je oven of op de barbecue plaatsen om op deze manier een pizza te bakken. Doordat de steen erg heet wordt, wordt je pizza goed gebakken vanbinnen. Bovendien geeft de steen de pizza een authentieke smaak. 

Tips om het beste pizza deeg te maken

Het maken van pizza deeg is niet zo moeilijk, maar toch zijn er een aantal tips die je op weg kunnen helpen bij het maken van de beste pizza’s. 

 • Gebruik goede bloemsoorten

Hoewel je gemakkelijk een goedkope bloemsoort in de supermarkt kan kopen, kan je het beste bloem kopen van een speciaalzaak. Zo heb je Italiaanse bloemsoorten die uiterst geschikt zijn om een soepele en knapperige pizza te maken. 

Bloem met meer gluten zorgt voor een fluffy binnenkant met een knapperige korst, en fijngemalen bloem zorgt er juist voor dat een platte pizza extra knapperig gebakken kan worden in een steenoven.

 • Gebruik géén deegroller

Authentiek pizza deeg kan je het beste uitrekken in plaats van rollen. Hierdoor blijft de bodem plat terwijl de korst lekker dik en zacht blijft. Ook zorgt het uitrekken ervoor dat de gluten beter intact blijven zodat je pizza soepeler blijft. 

 • Let op de vorm

Een pizza hoeft niet helemaal rond te zijn, maar de vorm van de deegbal heeft wel invloed op het uiteindelijke resultaat van de pizza. Hoe ronder je deegbal is, des te ronder zal de pizza zijn. Wil je liever een vierkante of rechthoekige pizza, zorg er dan voor dat je deeg ook in deze vorm uitgerekt wordt. 

 • Laat het deeg opwarmen tot kamertemperatuur

Hoewel het goed is om je deeg in de koelkast te laten rusten, is het belangrijk om deze pas uit te rekken wanneer hij weer op kamertemperatuur is. Koud deeg kan namelijk sneller breken en is minder soepel dan deeg op kamertemperatuur. 

 • Smeer de korsten in

Wanneer je wat extra smaak en textuur aan je pizza wil toevoegen, is het ontzettend lekker om de korsten in te smeren met een oliemengsel voordat je de pizza gaat bakken. Meng wat knoflook(poeder) met olijfolie in een schaaltje en bestrijk de deegranden met dit mengsel nadat je hem hebt belegd. Eet smakelijk!