Wanneer je begint met het maken van een veganistische pizza, kan het best verwarrend zijn om te weten welke vegan pizza toppings allemaal geschikt zijn voor een plantaardig dieet. Dat is helemaal niet zo gek. We zijn namelijk zo gewend geraakt aan het eten van vlees, kaas en andere melkproducten, dat het een flinke verandering is om daar opeens rekening mee te houden.

In dit artikel zullen we je uitleggen welke vegan toppings je allemaal op een pizza kan gebruiken. Ook geven we je een aantal korte receptjes voor het maken van deze toppings, zodat je van een 100% zelfgemaakte pizza kan genieten! 

Groenten

Laten we met het makkelijkste beginnen: groenten. Alle groenten zijn veganistisch en kunnen dus prima gebruikt worden op een vegan pizza. Denk bijvoorbeeld aan een lekkere combinatie van spinazie met champignons, zoals bij de pizza spinaci.

Andere populaire groente toppings bevatten tomaat, paprika en ui. Een groente die wat minder gebruikt wordt, maar ontzettend lekker is, is de artisjok. Deze kan je terugvinden in ons recept voor een pizza met spinazie en artisjokharten. 

 

Vegan tomatensaus voor op de pizza


De meeste pizza’s hebben een lekkere kruidige laag tomatensaus op de bodem en onder de andere toppings. In de meeste gevallen is deze saus helemaal veganistisch, maar heel soms wordt er melkpoeder aan toegevoegd. Om je op weg te helpen, hebben we hier een kort en lekker tomatensaus receptje voor je!

Bereidingstijd: 10 minuten

Ingrediënten:

  • 1 blikje tomatenblokjes (400g)
  • 2 tenen knoflook
  • ½ ui
  • Een scheutje olie
  • 1 el oregano
  • 1 el rozemarijn
  • 1 el basilicum
  • 1 tl paprikapoeder
  • ½ tl cayennepeper


Bereiding:

  • Verhit wat olie in een steelpan en snijd intussen de knoflook en ui fijn. 
  • Voeg daarna de ui toe aan de pan en bak deze tot hij glazig is geworden. Doe dan de knoflook erbij. 
  • Bak de knoflook tot deze begint te geuren en meng daarna de tomatenblokjes en kruiden door de pan heen. 
  • Breng het geheel kort aan de kook en zet daarna het vuur uit.
  • Pureer het geheel tot het een gladde substantie is geworden en kruid het eventueel bij met wat peper en zout. Nu is de tomatensaus klaar om op de pizzabodem gesmeerd te worden!

Vegan kaas

Een ander populair ingrediënt voor op de pizza is kaas. Vrijwel elke pizza bevat ten minste één kaassoort. Dat is ook niet gek, de romige kaas smaak maakt een pizza helemaal af. Ook wanneer je een vegan pizza maakt, kan je de pizza beleggen met kaas. Je hebt hiervoor slechts een vegan kaas nodig.

Deze kan je zelf maken, zoals we bij deze overheerlijke vegan pizza Margherita hebben gedaan, of je kan ze kopen in de supermarkt. 

Als je gewend bent om dierlijke kaas te eten, kan het zijn dat de veganistische alternatieven een aparte smaak hebben. In dat geval kan je er ook voor kiezen om de kaas achterwege te laten totdat je smaakpalet een zogenoemde reset heeft gehad. 

Hoewel we je alleen een recept hebben meegegeven voor een vegan mozzarella (in het vegan margerita pizza recept), is het wellicht ook lekker om zelf feta te kunnen maken. We hebben hier een budgetvriendelijk recept voor je uitgeschreven.

 

Vegan fetakaas voor op de pizza: recept


Bereidingstijd:
45 minuten bereiden, 8+ uur rusten. 

Ingrediënten:

  • 1 liter ongezoete sojamelk
  • 60 ml citroensap (of 2 el citroenzuur)
  • ½ tl zout
  • ½ tl knoflookpoeder

Bereiding:

  1. Doe de sojamelk in een grote pan en breng deze langzaam aan de kook. Voeg het zout toe en roer alles goed door elkaar.
  2. Wanneer de sojamelk kookt, doe je de citroensap en knoflookpoeder erbij en zet je het vuur uit. Roer nu alles goed door elkaar. De melk zal gaan schiften, dit is de bedoeling.
  3. Doe een deksel op de pan en laat het geheel zo’n 30 minuten rusten en koelen.
  4. Na 30 minuten pak je een zeef en leg je daar een kaasdoek of theedoek in. Zet er een kom onder of doe dit boven de wasbak. 
  5. Giet het kaasmengsel in de zeef totdat alles erin zit. Druk met een lepel zo veel mogelijk vocht uit het mengsel.
  6. Wanneer er bijna geen vocht meer uitkomt, leg je de uiteinden van de theedoek over de kaas en zet je hier iets zwaars op, zoals een dik boek (met folie ertussen om het boek te beschermen). Zet een lege schaal onder de zeef zodat het overige vocht eruit kan lopen.
  7. Leg het geheel in de koelkast en laat het daar minimaal 8 uur rusten. Het beste werkt het als je er 24 uur niks mee doet. 
  8. Haal na 24 uur de kaas uit het doek en snijd deze in stukken. Je kan hem direct serveren, maar ook bewaren in een bakje in de koelkast. 
  9. Wil je de feta marineren? Doe het dan in olie met kruiden in een pot. 

Vlees

Naast kaas zijn er tegenwoordig genoeg vleesvervangers te vinden die goed op een pizza passen. Denk hierbij aan gehakt, worst, of kipstukjes. In ons recept voor pizza Chorizo kan je ook een heerlijk veganistisch recept vinden om zelf chorizo te maken voor op je pizza. Het is helemaal niet zo moeilijk, maar wel ontzettend lekker!

Fruit

Ten slotte hebben we nog fruit als topping. Dit wordt minder vaak gebruikt, maar valt bij sommige mensen erg goed in de smaak. De meest populaire fruitsoort is wellicht de ananas, zoals op de pizza Hawaii (en onze vegan pizza Hawaii).

In Zweden gebruiken ze soms ook banaan om op de pizza te doen, maar daar zijn in Nederland de meningen nog erg over verdeeld. Verder kan je ook vijgen op een pizza doen. Samen met balsamico azijn en feta is dit een geweldige combinatie!

Andere vegan pizza toppings

Andere toppings voor op pizza’s lopen erg uiteen. Je kan verse kruiden gebruiken (zoals verse basilicum), chilipepers of sauzen. Ook gebruiken veel Italianen een extra scheutje olijfolie op de pizza, voor de extra smaak. Kies in dat geval wel voor een goede olijfolie. 

Vrijwel alles wat je lekker vindt kan erop, dat is het voordeel van pizza 😉 Geniet ervan en veel plezier!