- Prep Time: 8 minutes
- Cook Time: 12 minutes
Nutrition facts (per portion)
- Calories: 1160
- Carbohydrate Content: 137 gram
- Fat Content: 53 gram
- Protein Content: 27 gram
Vegan pizza Hawaii
Je haat het of je houdt ervan: de pizza Hawaii. Deze controversiële pizza is vaak het middelpunt van het gesprek wanneer een groep mensen pizza besteld. Wanneer je ervan houdt, kan de combinatie van de zoete ananas heerlijk zijn samen met de hartige pizza.
Het is niet helemaal duidelijk waar de pizza Hawaii als eerste vandaan kwam. In Duitsland bestond namelijk de “Toast Hawaii” die in 1955 was gecreëerd door Clemens Wilmenrod. De Canadese Sam Panopoulos zegt de pizza echter te hebben ontwikkeld in 1962, nadat hij geïnspireerd was geraakt door de Chinese keuken waar zoete en hartige ingrediënten veel werden gecombineerd. Panopoulos gaf aan de naam “Hawaiian” te hebben gekozen omdat dat het merk ananas was dat hij had gebruikt.
Er was sindsdien zoveel controversie rondom de pizza, dat deze zelfs in 2014 nog de titel van ‘The Most Influential’ pizza had gekregen.
Wanneer je zelf een pizza Hawaii maakt, kan je helemaal zelf bepalen hoeveel ananas je op de pizza doet en met welke ingrediënten je het combineert. Natuurlijk is er altijd de basis van spek, kaas en tomatensaus, maar elk ander ingrediënt is helemaal aan jou. Wij hebben vandaag een heerlijk vegan pizza Hawaii recept voor je bedacht, inclusief vegan spekjes. Je kunt ervoor kiezen om de vegan bacon zelf te maken!
Mocht je er ook voor kiezen om zelf pizzadeeg te maken, dan raden we je bij dit recept aan om een New York Style pizzabodem te maken.
Ingredients
- Pizzabodem - 1
- Kruidige tomatensaus - 4 el
- Ananasringen - 4 (in stukjes gehakt)
- Vegan bacon - 8 plakjes
- Vegan kaas - 150 gram
Instructions
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en leg een vel bakpapier op de bakplaat, óf besprenkel een pizza steen met wat bloem.
- Vervolgens rol je het pizzadeeg uit tot je de gewenste grootte hebt. Let op dat een New York style pizza dikker is dan een Italiaanse bodem dus dat je hem voldoende uitrolt.
- Smeer daarna de tomatensaus uit over de pizzabodem en laat de randen vrij. Deze kan je eventueel nog een beetje ophogen voor een groter verschil na het bakken.
- Besprenkel de pizza met de kaas en verdeel daarna de stukjes ananas eroverheen.
- Vervolgens leg je de bacon plakjes over de pizza of scheur je deze eerst ook nog in kleinere stukjes waarna je ze op de pizza neerlegt.
- Kruid de pizza eventueel wat bij met kruiden naar smaak, of smeer de randen in met wat knoflookolie.
- Daarna leg je de pizza op de steen of bakplaat en schuif je deze in de oven. Bak de pizza voor zo’n 10-15 minuten, totdat het deeg gaar is en de kaas gesmolten. Geniet van de vegan pizza Hawaii!