- Prep Time: 1h 10 min
- Cook Time: 15 minutes
Nutrition facts (per portion)
- Calories: 1599
- Carbohydrate Content: 132
- Fat Content: 65 gram
- Protein Content: 118 gram
Vegan chorizo pizza
Wanneer je aan een veganistische pizza denkt, denk je niet direct aan een pittige chorizoworst als topping. Toch is het zeker mogelijk om een heerlijke pizza te maken zonder vlees, maar met een lekkere worst.
Deze chorizo wordt namelijk gemaakt van tarwegluten, een eiwitrijk graanproduct met een hele neutrale smaak, zodat je het kan kruiden naar je eigen voorkeur. Tarwegluten bevatten wel 70 gram eiwitten per 100 gram product en zijn erg laag in koolhydraten en vetten. Dit maakt het een hele gezonde en vullende topping. Je kunt natuurlijk ook een klant-en-klare vleesvervanger op je pizza leggen, mocht je geen tijd hebben voor het maken van de vegan chorizo.
Tarwegluten zijn, zoals de naam al doet vermoeden, niet glutenvrij. Als je wel glutenvrij eet, kan je er ook voor kiezen om tofu te marineren met dezelfde kruiden als degene die we gebruiken bij het maken van de chorizo. Zo heb je dezelfde smaak, maar dan glutenvrij. Let hierbij wel op dat je gebruik maakt van een glutenvrije sojasaus.
Wat betreft de pizzabodem kun je ervoor kiezen om deze in de supermarkt te kopen, of om deze zelf te maken. Bij dit recept zou bijvoorbeeld een New York Style pizzadeeg lekker zijn. Lees meer hierover, in ons artikel over het zelf maken van een pizzabodem.
Ingredients
- Voor de vegan chorizo:
- Tarwegluten - 100 gram
- Witte ui - 0,5
- Knoflook - 4 tenen, geperst
- Gerookt paprikapoeder - 4 el
- Olijfolie - 30 ml (je kunt ook andere olie naar keuze gebruiken)
- Sojasaus - 30 ml
- Cayennepeper - 0,5 tl
- Voor de pizza:
- Pizzabodem - 1
- Pittige tomatensaus - 4 el
- Vegan kaas - 60 gram (geraspt)
- Lente ui - 2 stengels
- Cherrytomaatjes - 5
- Rode paprika - 1
Instructions
Bereidingswijze voor de vegan chorizo
- Snijd allereerst de ui fijn of vermaal deze in een keukenmachine. Verhit daarna de olie in een pan en bak de uien totdat deze glazig beginnen te worden.
- Voeg kort de knoflook toe en bak deze tot het begint te geuren.
- Doe het mengsel inclusief overgebleven olie in een kom en voeg hier de paprikapoeder, Cayenne poeder, water, sojasaus, peper en zout aan toe. Meng alles goed door elkaar.
- Vervolgens meng je de tarwegluten erdoorheen en kneed je het tot een stevig deeg. Als het te droog is kan je er nog wat water bij doen, als het te nat is voeg je nog wat meer tarwegluten toe.
- Rol het deeg uit tot één grote worst en wikkel deze in aluminiumfolie.
- Vul daarna een pan voor ⅓ met water en breng dit aan de kook. Hang er een hittebestendige zeef boven en stoom de worst voor een uur boven het kokende water. Let op dat het water niet volledig verdampt en voeg, waar nodig, wat water toe. Je kan ook een stoompan gebruiken als je deze hebt.
- Laat de worst daarna koelen in het folie. Het werkt het beste wanneer deze een nacht in de koelkast ligt, maar een paar uur koelen kan ook.
Bereidingswijze voor de rest van de pizza
- Rol het deeg uit tot het de gewenste grootte heeft en smeer de tomatensaus uit over de bodem. Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Snijd daarna de paprika en lente-ui in reepjes en de cherrytomaten door het midden.
- Strooi intussen wat geraspte kaas over de tomatensaus en beleg daarna de pizza met de groenten.
- Ten slotte snijd je de chorizo in de gewenste hoeveelheid plakken en leg je deze ook op de pizza. Je kan de plakken eventueel van tevoren bakken, maar dit is optioneel.
- Doe de pizza gedurende 12 - 15 minuten in de oven. Eet smakelijk!