Pizza met groene asperges en serranoham
Een pizza met groene asperges: het klinkt misschien wat apart, maar we kunnen je verzekeren dat groene asperges een heerlijke smaak geven aan je pizza. Vooral als je de asperges van tevoren even kort bakt op hoog vuur . Daardoor krijgen de asperges een betere smaak én verliezen ze wat vocht, zodat je pizza niet te nat wordt.
De serranoham past erg goed bij de smaak van asperges. Deze kun je natuurlijk ook weglaten als je liever een vegetarische pizza met groene asperges wilt maken. Je kunt ervoor kiezen om de serranoham achteraf (rauw dus) op de pizza te doen. Ook kun je de ham de laatste paar minuten meebakken op de pizza, zodat de ham warmer en knapperiger wordt.
Voor de tomatensaus op een pizza kun je het beste San Marzano tomaten kiezen. Deze saus is bij de meeste supermarkten verkrijgbaar. Maar als je het gemakkelijker of lekkerder vind om normale passata te gebruiken, dan kan dat ook!
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren: voeg bijvoorbeeld nog wat gehalveerde kerstomaatjes (met het vel naar beneden) toe, of vervang de knoflook door wat ui.
Ingredients
- Pizzabodem - 1
- Tomatensaus - 100 ml
- Groene asperges - 100 gram (aspergetips)
- Knoflook - 1 teentje
- Serranoham - 3 plakjes
- Mozzarella - 1 bol
- Balsamico siroop - een paar scheutjes (optioneel)
Instructions
- Verwarm de oven voor op 230 °C - of de temperatuur die op de verpakking van de pizzabodem staat.
- Was de groene asperges, snijd 2 á 3 cm van de onderkant en bak ze met wat olijfolie in een koekenpan op hoog vuur.
- Pel de knoflookteen en snijd deze in dunne plakjes. Bak de knoflook kort mee met de aspergetips. Als de asperges bijna gaar zijn, haal je ze van het vuur. Dep de asperges goed af, zodat er geen overtollig vocht meer vanaf komt.
- Verdeel de tomatensaus met de onderkant van een bolle lepel over de pizzabodem. Verdeel daarna de asperges met de knoflook erover.
- Dep de bol mozzarella goed af om overtollig vocht te verwijderen. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel dit over de pizza.
- Schuif de pizza in de oven. De baktijd is afhankelijk van het soort pizzabodem. Dit kan verschillen van zo'n 7 tot 15 minuten. Houd de pizza dus goed in de gaten: deze is gaar wanneer de bodem knapperig is en begint te bruinen.
- Verdeel de serranoham over de pizza en verdeel naar wens wat scheutjes balsamico siroop erover. Eet smakelijk!