- Prep Time: 25 minutes
- Cook Time: 8 minutes
Nutrition facts (per portion)
- Calories: 634
- Carbohydrate Content: 52
- Fat Content: 32 gram
- Protein Content: 19 gram
Gezonde vegan bloemkoolbodem pizza met spinazie en artisjok
Wanneer je koolhydraatarm eet, heb je misschien het idee dat je geen pizza’s meer mag eten. Ze hebben ten slotte erg veel koolhydraten. Toch bestaat hier een goede oplossing voor: de bloemkool pizzabodem.
Een pizzabodem op basis van bloemkool is niet alleen koolhydraatarm, maar ook erg gezond. Bovendien ligt het minder zwaar op de maag, waardoor je weinig last zal hebben van je buik als je een beetje te veel eet. Bloemkool bevat ook veel vitamine C, vitamine K en calcium, waardoor het een goede toevoeging is aan je dagelijkse maaltijden. Zo helpt vitamine C bij het herstellen/boosten van het immuunsysteem en helpen calcium en vitamine K bij het verstevigen en herstellen van je botten.
De voedingswaarden van deze pizza zijn berekend inclusief 60 gram geraspte Violife mozzarella. Andere aanpassingen aan het recept leiden tot andere voedingswaarden.
Deze bodem in combinatie met een heerlijke spinazie-artisjok topping zorgt voor een lekkere koolhydraatarme maaltijd waar je verantwoord van kan snacken. Als extra optie kan je er wat vegan kaas bij doen, omdat deze ook koolhydraatarm is, maar je kan ook de kaas weglaten bij dit recept. Geniet ervan!
Ingredients
- Voor de bodem:
- Bloemkool - Halve stronk, in roosjes gesneden
- Bakpoeder - 1,5 tl
- Amandelmeel - 30 gram
- Knoflookpoeder - 0,5 tl
- Voor de toppings:
- Artisjokharten - 300 gram, fijngesneden
- Bladspinazie - 200 gram
- Vegan kaas - handje (optioneel)
- Kruidige tomatensaus - 4 el
- Olijfolie - 1 el
Instructions
Bereidingswijze voor het deeg
- Allereerst stoom je de bloemkoolroosjes totdat ze uit elkaar beginnen te vallen. Laat ze helemaal uitlekken en afkoelen.
- Intussen meng je het meel samen met de knoflookpoeder, het zout en bakpoeder door elkaar. Verwarm daarna de oven voor op 220 graden.
- Wanneer de bloemkool helemaal droog is, doe je deze in een theedoek of kaasdoek en pers je zoveel mogelijk vocht eruit.
- Doe de bloemkool in een kom en voeg 60 ml water eraan toe. Stamp het daarna tot een puree en voeg het meel mengsel eraan toe.
- Roer alles goed door elkaar tot het een deegbal begint te vormen.
- Rol het deeg uit tot de gewenste vorm en begin met de rest van de pizza.
Bereidingswijze voor de pizza toppings
- Allereerst verhit je de olie in een pan waarna je de knoflook toevoegt.
- Wanneer de knoflook begint te geuren, voeg je de artisjokken en spinazie toe en bak je deze tot de spinazie zacht begint te worden.
- Smeer intussen de pizzabodem in met een pittige tomatensaus en verdeel hierover het artisjok-spinazie mengsel.
- Besprenkel de pizza met eventueel nog wat kaas en zet deze gedurende 8 minuten in een voorverwarmde oven. Geniet van de bloemkool pizza met spinazie en artisjok!