Wanneer je van plan bent om je eigen pizza te beleggen, dan is het handig om te weten welke pizza toppings je allemaal kunt gebruiken. We kennen natuurlijk allemaal de klassieke ingrediënten, zoals tomatensaus en kaas, maar waarmee kun je nog meer je pizza beleggen? 

Om je wat extra inspiratie te bieden, hebben we een pizza toppings lijst voor je gemaakt. Zo weet je bijvoorbeeld in welke volgorde je de pizza beleggen kan, maar kun je ook nieuwe toppings ontdekken die je pizza spannender maken!

De basis: de pizzabodem

Voordat je überhaupt je pizza kan beleggen, is het natuurlijk handig als je een pizzabodem hebt 😉 
Je kunt ervoor kiezen om een klassieke pizzabodem te kopen of om zelf de pizzabodem te maken. Daarnaast wordt het steeds populairder om gezonde pizzabodems te maken of te kopen. Zo kun je kiezen voor een bloemkoolbodem, een broccolibodem of een andere pizzabodem op basis van groenten. 

Ook kun je heel veel soorten brood of deeg gebruiken om deze om te toveren in een pizza! Denk bijvoorbeeld aan naanbrood, een tortilla, bladerdeeg of filodeeg. Elke deegsoort heeft weer een andere smaak en een andere structuur. In combinatie met bepaalde pizza toppings kun je daar hele interessante en originele pizza’s mee maken!

Pizza beleggen: onze lijst met pizza toppings

We leggen je hieronder graag wat uitgebreider uit wat je allemaal op de pizza kunt doen, en waar je dan op moet letten. Om het even heel overzichtelijk voor je te maken, hebben we een pizza toppings lijst voor je samengesteld!

Wanneer je het soort pizzabodem hebt gekozen, kun je deze lijst met pizza toppings gebruiken om allerlei lekkere en creatieve combinaties te maken. Later in dit artikel hebben we ook een aantal goede combi’s voor je op een rijtje gezet, zodat je je pizza telkens weer nét op een andere manier kunt beleggen 🙂 Of wie weet vind je ineens een nieuwe favoriete combinatie van ingrediënten. 

Mocht je nóg meer inspiratie willen, dan kun je ook overwegen om een pizza kookboek aan te schaffen. Dan wordt duidelijk stap-voor-stap uitgelegd hoe je de pizza maakt en weet je zeker dat de pizza gaat lukken. 

Onderlaag:

  • Passata
  • San Marzano 
  • Tomatenblokjes uit blik
  • Verse stukjes tomaat
  • Kruidige tomatensaus
  • Pittige tomatensaus
  • Crème fraîche
  • Mozzarella
  • Barbecue saus
  • Roomkaas
  • Brie
  • Pesto
  • Tapenade
  • Ricotta
  • Geitenkaas
  • Aioli
  • Knoflookolie
  • Gehakte spinazie
  • Currypasta

Groenten:

  • Tomatenplakjes
  • Cherry tomaatjes
  • Zongedroogde tomaatjes
  • Ui
  • Knoflook
  • Paprika
  • Courgette
  • Aubergine
  • Champignons
  • Olijven
  • Artisjok
  • Broccoli
  • Prei
  • Ananas
  • Mais
  • Spinazie
  • Andijvie
  • Groene aspergetips
  • Pompoen
  • Sperziebonen
  • Pepers
  • Vijgen
  • Kappertjes
  • Venkel
  • Bonen
  • Aardappel
  • Zoete aardappel
  • Wortel
  • Boerenkool
  • Mango

Vlees, vis of vega:

  • Salami
  • Ham
  • Kip
  • Gehakt
  • Chorizo
  • Spekjes
  • Bacon
  • Shoarma
  • Pulled pork
  • Tonijn
  • Zalm
  • Ansjovis
  • Garnalen
  • Zeevruchten
  • Witvis
  • Surimi
  • Makreel
  • Mosselen
  • Vegetarisch gehakt
  • Falafel
  • Tempeh
  • Tofu
  • Vega balletjes
  • Ei

Kaas:

  • Mozzarella
  • Geraspte kaas
  • Ricotta
  • Goudse kaas
  • Parmezaan
  • Gorgonzola
  • Fetakaas
  • Cheddar
  • Brie
  • Blauwe kaas
  • Parmigiano
  • Pecorino
  • Emmentaler
  • Manchego
  • Vegan kaas

Toppings: 

  • Rucola
  • Olijfolie
  • Pijnboompitjes
  • Rauwe ham
  • Verse basilicum 
  • Verse peterselie
  • Parmezaanse kaas
  • Grana Padano kaas
  • Pecorino kaas
  • Walnoten
  • Balsamico siroop
  • Truffelmayonaise
  • Pittige olie
  • Vijgen
  • Lente-ui
  • Kikkererwten
  • Hummus
  • Amandelen
  • Zwarte peper
  • Verse salie
  • Verse munt
  • Tuinkers
  • Yoghurt
  • Rosbief
  • Carpaccio
  • Stukjes knoflook
  • Zonnebloempitten

 

Voorbeelden van pizza topping combinaties

Om je wat verder op weg te helpen, geven we je graag wat voorbeelden van combinaties die goed samen gaan. Zo kun je zelf een combinatie uitkiezen, of deze nog verder aanvullen met één of meer ingrediënten. Je kunt het zo gek niet bedenken, of er is wel een pizza mee gemaakt 😉 Ga dus vooral lekker los en eet smakelijk!

Vegetarische ideeën:

  • Een pizza met geroosterde pompoen, ui, geitenkaas en rucola
  • Een pizza met gegrilde groenten: aubergine, courgette, paprika en knoflook. Lekker met bijvoorbeeld verse basilicum. 
  • Franse pizza met brie, honing en walnoten. Eventueel aan te vullen met een handje verse spinazie onderin. Of gebruik honing-mosterd dressing in plaats van enkel honing. 
  • Pizza met kruidenkaas, courgette en pijnboompitjes
  • Een klassieke pizza met tomatensaus, mozzarella, cherrytomaatjes en eventueel wat pesto of pijnboompitjes.
  • Pizza met stukjes venkel, plakjes citroen en mozzarella.  
  • Zoete pizza met frambozen, aardbeiden, ricotta, suiker en chocoladesaus. 
  • Of een frisse en lente-achtige pizza met courgette, groene aspergestukjes, verse basilicum en ricotta. Ook lekker met een eitje erop!
  • Griekse pizza met zwarte olijven, fetakaas, rode ui en stukjes fijngesneden tomaat. Erg lekker te combineren verse munt of stukjes watermeloen
  • Een witte pizza met mozzarella, gorgonzola en rozemarijn.
  • Pizza met crème fraîche, zoete aardappel, geitenkaas, oregano en rucola.

Vlees pizza ideeën:

  • Pizza BBQ met barbecuesaus, ui, paprika, kip en mozzarella – bijvoorbeeld met wat verse peterselie of gesneden lente-uitjes als topping. 
  • Mexicaanse pizza met gehakt, mais, zwarte bonen en geraspte kaas – met als toppings crème fraîche en verse koriander. 
  • Pizza met carpaccio, pesto, parmezaanse kaas, truffelmayonaise en rucola.
  • Een Hollandse pizza met boerenkool en rookworst.
  • Een currypizza met currypasta, pulled chicken, verse koriander en rode ui. 
  • Een pizza met crème fraîche, spruitjes, spekjes, ui en amandelen. 
  • Een cheeseburger pizza met gehakt, cheddar kaas, tomaatjes, ui en augurken. Lekker met wat extra burgersaus. 
  • Een pizza met champignons, ham, olijven, cherrytomaatjes en veldsla als topping. 
  • Een originele pizza met peer, bacon, tijm en geitenkaas (of een andere kaassoort). 
  • Pizza met vijgen, prociutto ham, mozzarella en balsamicosiroop.
  • Een Spaanse pizza met chorizo, paprika’s, tomatensaus, rode peper, kaas naar keuze en wat gerookt paprikapoeder
  • Pizza met döner kebab, tomatensaus, kaas en knoflooksaus bovenop, samen met ijsbergsla. Ook lekker met shoarma in plaats van döner.
  • Een pizza met bacon, barbecuesaus, ui en ananas. Lekker met wat pittige jalapenopeperstukjes.

Vis pizza ideeën: 

  • Pizza met gerookte zalm, roomkaas, dille en avocado.
  • Een tonijnpizza met mozzarella, paprika’s, ui en olijven. 
  • Pizza met gekookte aardappel, zachte wortel, room en witvis. 
  • Een tropische pizza met garnalen, mango, paprika en stukjes kleingesneden rode peper
  • Pizza met zeevruchten, knoflook, geraspte citroenschil en wat verse peterselie. Ook lekker met ui of bosui. 
  • Pizza met ansjovis en kappertjes. Eventueel met knoflook, olijven en verse basilicum erbij.

Hopelijk heb je uit deze pizza toppings lijst genoeg inspiratie gehaald om je volgende pizza te beleggen! 

Wil je meer recepten zien? Bekijk dan hier al onze pizza recepten. Deze kun je ook sorteren op de ingrediënten waar je zin in hebt. 

Tomatensaus voor op de pizza

Als je recepten voor pizza’s opzoekt, dan kun je zien dat vrijwel de meeste pizza’s allereerst worden bedekt met tomatensaus. Dit kunnen allerlei soorten tomatensaus zijn. Bijvoorbeeld passata, tomatenblokjes uit blik, verse stukjes tomaat of San Marzano tomaten.

Welke saus je kiest, is afhankelijk van in wat voor oven je de pizza wilt gaan klaarmaken. Passata wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt, en is vooral geschikt voor de (minder hete) thuisovens. Wanneer je een pizzabodem met passata wilt bakken in een houtoven of steenoven, dan is passata iets te dik van structuur. In dat geval is het aan te raden om voor een dunnere tomatensaus te kiezen! 

Het kan heel lekker zijn om te kiezen voor een kruidige tomatensaus. Je kunt ook de saus zelf smaak geven door er knoflook en wat Italiaanse kruiden aan toe te voegen. 
Ook pittige tomatensaus met bijvoorbeeld rode peper, kan wat extra kick geven aan je pizza. 

Pizza zonder tomatensaus

Wil je een keer géén tomatensaus gebruiken, dan is dat ook zeker mogelijk! Je hebt bijvoorbeeld de “Pizza Bianca” – ofwel een zogenaamde witte pizza.  

Je legt dan bijvoorbeeld meteen wat mozzarella op de bodem, waarna je de rest van de ingrediënten toevoegt. Maar je kunt er ook voor kiezen om de pizza in te smeren met wat crème fraîche, brie, geitenkaas of roomkaas. 

Groene pesto kan ook een heerlijke basis zijn om te gebruiken in plaats van tomatensaus. Rode pesto werkt trouwens ook prima, en je kunt ook kiezen voor tapenade van olijven

Je kunt deze stap ook helemaal overslaan, en direct beginnen met het verder beleggen van de pizza!

Groenten op de pizza

Je kunt allerlei verschillende soorten groenten op de pizza leggen! Vaak gebruikt zijn bijvoorbeeld plakjes tomaat, zongedroogde tomaatjes of doormidden gesneden cherry tomaatjes. Maar ook witte of rode ui (gesneden in dunne ringen), gewone paprika of zoete puntpaprika, courgette, champignons, olijven en aubergine kunnen heerlijk zijn als pizza toppings. 

Let er wel op, dat het per groentesoort verschilt, of je deze rauw op de pizza kunt leggen, of eerst moet koken of bakken voordat het mee de oven in gaat. Sommige groentes zijn namelijk al gaar na 10 minuten in de oven (vooral wanneer je ze in dunne plakjes snijdt). Maar bepaalde “hardere” groentesoorten zijn dan nog te hard – en dat is natuurlijk niet lekker!

Verder kan een pizza met broccoli, groene asperges of artisjokharten ook heerlijk zijn. Of denk aan een Mexicaanse pizza met mais, een zoetige pizza met pompoen of een groene pizza met spinazie. Ook rode en groene pepers kunnen lekker zijn, bijvoorbeeld Jalapeno pepers. 

Wat ook erg veel gedaan wordt, is rucola over de pizza heen verdelen wanneer deze uit de oven komt. Ook kappertjes kunnen een welkome toevoeging zijn aan de pizza toppings.
En wat dacht je van een pizza met fruit – denk maar aan de ananas op een pizza hawaii! Of een pizza met vijgen en witte of blauwe kaas. En weleens gehoord van een appelpizza of een pizza met perzik? Het kan echt! 

Tot slot zie je ook weleens pizza’s voorbij komen met bijvoorbeeld bloemkool, sperziebonen, bietjes, boerenkool, venkel, witte asperges, spruitjes, aardappel of zoete aardappel. Het voordeel aan pizza is dat de mogelijkheden en combinaties echt eindeloos zijn!

Benieuwd naar meer? In dit boek kun je nog meer ideeën en recepten vinden. 

Pizza beleggen met vlees

Nu we je al hebben verteld hoeveel soorten groenten je op de pizza kan doen, zal je er vast niet van staan te kijken dat je ook allerlei verschillende vleeswaren op de pizza kan gebruiken!

Het meest gebruikt worden plakjes salami – deze kunnen een heerlijk kruidige smaak meegeven aan de pizza. Let er wel op dat de salami niet al te vet is – dan krijg je namelijk veel olie dat van je pizza afdruipt.
Ook stukjes kipfilet of kippendijfilet, chorizo, spekjes, bacon en ham kunnen zorgen voor een succesvolle en complete pizza!

De ene vleessoort laat je meebakken in de oven, terwijl andere soorten het lekkerst zijn wanneer je deze achteraf rauw op de pizza legt. Anders gaat er namelijk teveel smaak verloren. Dit is bijvoorbeeld zo bij parmaham en serranoham. 

Pizza’s worden trouwens soms ook wel met gehakt of gehaktballetjes aangevuld. Dan krijg je bijvoorbeeld een “pizza bolognese” effect. Of gebruik andere kruiden en tover de pizza om naar een Oosterse pizza. En natuurlijk is een pizza met shoarma ook een lekkere en originele keuze! Vooral in combinatie met wat goede knoflooksaus. 

Pulled pork
of pulled chicken zijn ook een mogelijkheid! Of wellicht wil je een keer wat luxer doen: dan zou je de pizza met eendenborst kunnen beleggen.
Wellicht een wat vreemde eend in de bijt, en het is geen vlees, maar het is zelfs mogelijk om een eitje op je pizza te doen! 

Ben je geen fan van vlees en kaas? Bekijk dan eens ons artikel over beste vegan pizza toppings

De pizza beleggen met kaas

Veelal de meest voorkomende kaassoort op pizza’s is mozzarella. De Italianen gebruiken hiervoor vaak een bol mozzarella, die ze uit elkaar scheuren (dan is de structuur beter) en verdelen over de pizza. Mozzarella is het meest geschikt voor op de pizza, omdat het snel smelt, bubbelt en mooi kleurt (meer info vind je hier).

Je hoeft de mozzarella niet per se te scheuren – je kunt deze ook in dunne plakjes snijden. Zorg er in ieder geval altijd voor dat de kaas goed is uitgelekt voordat je deze op de pizza legt. Zit er nog teveel mocht in de mozzarella, dan wordt je pizza te nat of soppig (en dus minder knapperig). 

Maar natuurlijk zijn er meerdere soorten kaas om je pizza mee te beleggen. Zo kiezen ook veel mensen voor gewone geraspte kaas of geraspte mozzarella. Ook kun je kiezen voor parmigiano, pecorino, cheddar, fetakaas, schimmelkaas, gorgonzola, ricotta of brie. Of kies voor een vegan variant. 

Daarnaast kennen we waarschijnlijk ook allemaal wel de pizza “quatro formaggi“. Vertaald naar het Nederlands is dat een vier kazen pizza. Hiervoor worden verschillende soorten kaas gebruikt – maar net waar je zin in hebt. Meestal gebruik je sowieso mozzarella. Daarnaast kun je denken aan pecorino, gorgonzola, taleggio, emmentaler, gruyere, grana padana of parmezaanse kaas, provola, blauwe kaas of ricotta. 

Kazen voor over de pizza nadat deze de oven uit komt

Het kan ook heerlijk zijn om wat extra kaas over de pizza heen te raspen wanneer de pizza al afgebakken is. Dit werkt bijvoorbeeld heel goed met parmezaanse kaas, parmigiano, grana padano of pecorino. 

Ook kun je kant – en – klare kleine bolletjes mozzarella “rauw” op de gebakken pizza leggen. En ook ricotta kan een heerlijk romige topping zijn. 

Kruiden op de pizza

In principe kun je wat betreft kruiden op of in de pizza, alle kanten op. Het ligt er dan een beetje aan of je een echte Italiaanse pizza wilt maken, of een creatieve andere wending geeft aan het recept. 

In principe is basilicum één van de meest gebruikte kruiden over een pizza. Het beste kun je na het bakken een handje verse basilicum over de pizza heen verdelen. Je kunt de basilicum trouwens ook meebakken, maar dan gaat er soms wel wat smaak verloren en zien ze er minder mooi uit. Ook kun je een combinatie maken: een deel van de basilicum meebakken, en daarna nog wat verse basilicum over de pizza verdelen. 
Verse peterselie kan ook erg lekker zijn om na het bakken over de pizza te strooien. 

Daarnaast wordt oregano veel gebruikt. Dit kruid geeft ook een heerlijke Italiaanse smaak aan je pizza’s. Verdeel de oregano over pizza voordat je gaat afbakken, zodat de oregano mee verwarmd wordt. 

Veel mensen gebruiken Italiaanse kruidenmix – hierin zit vaak onder andere oregano, basilicum, tijm en peterselie. Ook zit er soms wat knoflookpoeder, bonenkruid, rozemarijn, gedroogde stukjes tomaat of salie doorheen. Het is wel aan te raden om een Italiaanse kruidenmix te kiezen waar geen extra zout aan is toegevoegd. Dit kan je pizza namelijk te zout maken. 

Ook zijn er pizza recepten met verse rozemarijn – deze kan echter wel verbranden als de oven te heet is. Dit kun je voorkomen door het kruid onder andere ingrediënten op de pizza te leggen. Of door de stukjes rozemarijn van tevoren even in wat olijfolie te leggen. 

En uiteraard kan knoflook ook een heerlijke smaakmaker zijn! Je kunt de knoflookteentjes in reepjes of plakjes snijden en deze op de pizza leggen voordat je de pizza gaat bakken. Ook wordt in Italië de knoflook er weleens rauw op gelegd, na het bakken. 

Soms worden de kruiden al toegevoegd bij de onderlaag – bijvoorbeeld door de tomatensaus. Zo kun je de pizza insmeren met kruidige tomatensaus, pittige tomatensaus of barbecuesaus. Wat betreft de tomatensaus voor op de pizza, kan het erg lekker zijn om hier ook wat salie bij te gebruiken. 

Je kunt natuurlijk ook allerlei andere kruiden gebruiken, afhankelijk van het soort pizza recept dat je wilt gaan maken. Bijvoorbeeld een Marokkaanse pizza met ras el hanout kruiden. Of een Mexicaanse pizza met een Mexicaanse kruidenmix. Of wat gerookt paprikapoeder bij een Spaanse pizza en wat currymix bij een Aziatische currypizza. 

Overige toppings

Om je pizza écht mooi af te maken, zijn er nog allerlei andere toppings die je over de pizza kunt strooien. Dit gebeurt eigenlijk altijd na het bakken, waardoor deze toppings geen smaak verliezen tijdens het bakproces in de oven. 

Naast verse basilicum, kaas of ham (wat we hierboven al hebben besproken), wordt er heel veel gebruik gemaakt van verse rucola over de pizza. Dit heeft een heerlijk frisse, nootachtige en pittige smaak en kan bijvoorbeeld lekker gecombineerd worden met brie en honing.
Naast rucola kun je natuurlijk ook andere soorten sla gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan verse bladsla, botersla of ijsbergsla. Het is afhankelijk van de ingrediënten waar je je pizza mee wilt beleggen, welke slasoort hier het beste bij aansluit. Ook verse peterselie, munt of salie kunnen je pizza een extraatje geven. 

Wat de Italianen erg lekker vinden, is om wat kwalitatieve olijfolie over de pizza heen te sprenkelen. Dit kun je ook vervangen door bijvoorbeeld chili-olie of knoflookolie. 
Voor een zoetzure smaak kunnen wat scheutjes balsamico siroop over de pizza echt heerlijk zijn! Vooral gecombineerd met mozzarella, tomaat en basilicum. 

Veel mensen vinden pijnboompitjes ook erg lekker als pizza topping. Je kunt ervoor kiezen om deze even te roosteren voordat je ze op de pizza legt – dan smaken ze vaak lekkerder. Een variatie hierop kunnen verschillende soorten noten zijn, zoals walnoten of amandelen. 

Verder is het natuurlijk gewoon erg afhankelijk van het recept en de overige ingrediënten. Wil je echt origineel zijn, dan kun je bijvoorbeeld wat toefjes truffelmayonaise over je pizza doen, verse vijgen, lente-ui of kikkererwten.
En last but not least: wat verse peper, extra zeezout of kleine stukjes rauwe knoflook naar smaak.