Wanneer je een pizza koopt in de winkel, zie je soms staan: “gebakken in de beste pizza steen oven”. Hieraan kan je herkennen dat de pizza in een echte steenoven is gebakken. Zelf kan je dit echter ook doen, met behulp van een pizzasteen voor de oven of BBQ.
Vandaag vertellen we je alles wat je moet weten over een pizzasteen oven. Van de voordelen tot de beste schoonmaaktechnieken. Daarnaast hebben we ook een top 5 met de beste pizzasteen BBQ voor je samengesteld. Lees snel verder!
Een pizzasteen voor in de oven of op de BBQ: wat zijn de voordelen?
Ten opzichte van een gewone oven of BBQ, heeft een pizzasteen veel voordelen.
- Multifunctioneel
Een pizzasteen oven hoef je niet alleen te gebruiken voor pizza’s, maar ook kan je er veel andere maaltijden op klaar maken. Zo bak je er knapperige koekjes op, kan je de steen gebruiken als serveerplaat, houd je er bepaalde maaltijden mee warm, en nog veel meer!
- Houdt warmte vast
Waar een bakplaat redelijk snel afkoelt, zal een pizza steen langer warm blijven. De steen absorbeert als het ware de hitte van de oven of BBQ, waardoor deze gedurende een lange tijd je maaltijd warm zal houden. Zo hoef je niet zomaar een koude pizza te eten.
- Kan beter tegen warmte
Gewone borden kunnen niet goed tegen flinke hitte en een bakplaat kan niet in de barbecue. Een steen die speciaal is ontwikkeld om pizza’s op te bakken kan dit wel. Het is een erg duurzame aankoop, want hij gaat ontzettend lang mee.
- Raakt niet snel beschadigd
Steen is erg stevig en kan veel hebben, zelfs wanneer je er met een ijzeren spatel tegenaan schraapt. Hoewel de steen hier en daar een paar gebruikskrasjes zal krijgen, blijft hij nog erg lang mooi. Hij raakt niet snel beschadigt en zal dus ook niet snel kapotgaan.
- Minder vlekken
Afhankelijk van het type steen dat je kiest, kan deze minder vatbaar zijn voor vlekken. Tomatensaus of vettigheid kan soms nare vlekken achterlaten op borden, maar de steen neemt het niet snel op waardoor hij er nog mooi egaal uit blijft zien.
Hoe kun je een pizzasteen het beste gebruiken en waarop moet je letten bij het eerste gebruik?
Het is belangrijk om te weten dat een pizza steen een vaste gebruiksaanwijzing heeft die je goed moet volgen om er zo lang mogelijk plezier van te hebben.
Allereerst is het belangrijk om te investeren in een pizzaschep. Hoewel je ook een aparte bakplaat kan gebruiken, is een pizzaschep ideaal vanwege het dunne materiaal en de breedte. Hiermee kan je met gemak de pizza op de steen leggen en er weer vanaf halen.
Vervolgens heb je een rooster nodig waar je de pizza steen op kan leggen. Veel pizza stenen kunnen niet direct op de bodem van de oven gelegd worden, dus zorg dat je een stevig rooster hebt waarop deze steen kan staan.
Wanneer je de pizza wil bakken mag je absoluut geen olie op de steen smeren. Dit trekt in de steen en kan zorgen dat deze gaat rotten of sneller beschadigt raakt. Sprenkel er daarentegen juist een beetje bloem op als je zeker wil weten dat je pizza niet aanbakt.
Bepoeder de bodem van de pizza ook met wat bloem voordat je deze op de pizza steen legt en schuif hem daarna met de pizzaschep in de oven.
Wanneer je klaar bent met bakken, is het belangrijk om de steen volledig af te laten koelen. Daarna kan je de steen met wat water en een zacht doekje afwassen en volledig laten drogen. Zet de steen daarna op een donkere en droge plek totdat je hem weer nodig hebt.
Waarop letten bij het kopen van een goede pizzasteen?
Pizzastenen zijn er in alle soorten en maten, waardoor er genoeg keuze is op de markt. Om de beste pizzasteen voor jou te vinden, is het belangrijk om een steen te kiezen die het beste bij jou smaak en wensen past. Hier moet je dan ook goed op letten:
- Materiaal
Er zijn verschillende soorten pizza stenen, zo heb je keramieken stenen, gietijzeren stenen, stenen van klei of stenen van terracotta. Elk materiaal heeft weer zo zijn eigen voor- en nadelen. Sommige materialen zijn goedkoper, maar gaat minder lang mee. Ander materiaal is juist steviger, maar heeft dan ook een hogere prijsklasse.
- Gewicht
Je oven en barbecue zijn dan wellicht stevig, maar ook deze hebben vaak een maximumgewicht dat ze kunnen dragen. Het is daarom belangrijk om te kijken naar het gewicht van de steen en of deze bij jouw keuken past. Gietijzer is namelijk een stuk zwaarder dan terracotta.
- Grootte
Net als het gewicht, is de grootte ook belangrijk. Voor je het weet heb je een steen gekocht die niet in je oven of BBQ past. Let daarom goed op de afmetingen en houd altijd ruimte met een mogelijke krimp- of uitzettingsfactor. Ook deze is namelijk afhankelijk van het materiaal van de steen.
- Vorm
Hoewel je ook ronde pizza’s kan maken op een rechthoekige pizza steen, is het handiger om een pizza steen te hebben in de vorm van je gewenste pizza’s. Kijk dus goed naar de vorm en maten van een pizza steen en welke het beste bij je ideaalbeeld past.
- Accessoires
Sommige pizza stenen hebben handige handvatten waarmee je ze met gemak kan optillen, anderen hebben dit weer niet. Het voordeel van handvatten is dat je ze niet onhandig hoeft te tillen. Handvatten zorgen er echter wel voor dat de steen minder groot kan zijn als je wil dat deze nog in je oven of BBQ past.
Dit is onze Top 5 beste pizzastenen voor oven en BBQ
-
Wanneer je voor de hele set gaat, moet je bij ETNA zijn. Deze handige pizza set bestaat namelijk uit een mooie lavasteen en een handige pizzaschep. De lavasteen is gemaakt vanuit lava van de Etna vulkaan en is erg stevig en schoon in het gebruik. Door de oorsprong van de steen, kan deze extra goed tegen hoge temperaturen. De pizza schep helpt je bij het gemakkelijk neerleggen en pakken van de pizza wanneer je deze in de oven of barbecue zet.
-
De pizzasteen BBQ van Krumble is speciaal ontwikkeld voor de oven én de barbecue. Het materiaal is natuursteen en is daarom erg duurzaam en stevig in het gebruik. Ook deze pizzasteen heeft handige handvatten en een diameter van 33cm, waardoor hij in vrijwel elke oven en barbecue past. Je kan deze steen het beste samen met de oven of BBQ verwarmen, zodat er geen plotseling temperatuurverschil ontstaat. Doordat de pizza op een verchroomde houder staat, komt deze dichter bij de bovenkant van je gewenste apparaat, waardoor de pizza lekker snel gaart.
-
Deze pizzasteen van Weber is net wat groter dan de meeste anderen die je tegenkomt. Met een diameter van 40cm past hij wellicht niet in elke oven, maar je kan er wel lekker grote pizza’s mee bakken. De pizza steen komt met een handige ondersteuning waarmee je de steen gemakkelijk kan optillen. Het product is gemaakt van keramiek en weegt zo’n 3 kilogram. Ook deze steen kan je gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek en wat water. Zorg er echter wel voor dat de steen helemaal is afgekoeld voordat je deze schoonmaakt!
-
Hoewel het officieel geen steen is, is deze pizzasteen van staal ook erg handig voor in de keuken. Het rechthoekige design past in vrijwel alle ovens en de meeste grote barbecues. Bovendien houdt hij veel langer hitte vast dan de andere stenen, waardoor je lekker lang door kan bakken. Doordat de steen zoveel hitte afgeeft, bak je binnen slechts een paar minuten een complete pizza af. Het product is redelijk zwaar, zo’n 6 kilogram, en hij heeft geen handvatten. Het is daarom verstandig om een goed en stevig rooster in de barbecue of oven te gebruiken voordat je deze steen neerlegt.
-
De pizzasteen van Jamie Oliver is een must-have voor elke keuken. Dankzij de diameter van 33cm past deze ronde steen in vrijwel elke oven en barbecue. Bovendien heeft hij ook fijne handvatten waarmee je de pizzasteen gemakkelijk kan verplaatsen. De steen is gemaakt van het mineraal cordieriet en is erg stevig. Je kan deze steen gemakkelijk schoonmaken met water en een doekje en het heeft een gewicht van ongeveer 2kg waardoor je deze gemakkelijk kan verplaatsen.
Welke BBQ merken hebben bijpassende pizzastenen?
Wanneer je op zoek bent naar een barbecue, is het natuurlijk helemaal mooi meegenomen als je daar direct een pizzasteen bij kan kopen. Tegenwoordig zijn er al een aantal merken die standaard een pizzasteen in hun assortiment hebben, zodat je deze als accessoire bij je BBQ kan aanschaffen.
- Weber
Weber heeft een flink assortiment met allerlei verschillende pizza- en grillstenen die speciaal ontwikkeld zijn om op de barbecue of in de oven te gebruiken. Hoewel ze niet automatisch bij een barbecue geleverd worden, kan je ze er wel voor een leuke prijs bij aanschaffen.
- Kamado
Van de vele barbecues die Kamado heeft gemaakt, zijn er voor twee soorten een speciale pizzasteen beschikbaar: de Bastard en de Kamado Joe. Deze pizzastenen zijn zodanig gevormd dat zij precies op de BBQ passen. Kamado heeft zelfs ook een pizzaschep en pizza mes, mocht je deze erbij willen aanschaffen.
- Big Green Egg
Ook de Big Green Egg doet mee met de pizzastenen. Deze noemen ze de Baking Stone omdat je er ook andere gerechten op kan klaarmaken. Deze steen kan je bij je barbecue aanschaffen of op een later moment apart kopen.
- Andere merken
Omdat pizzastenen tegenwoordig zo populair zijn geworden, hebben vrijwel alle barbecue fabrikanten een speciale steen ontwikkeld voor hun barbecue. Zo kan je ook nog een pizzasteen van Cobb, Boretti en Cadac kopen. Daarnaast zijn er nog meer dan genoeg merkloze pizzastenen die ook op de barbecue passen. Bij de merkloze stenen moet je er echter wel op letten dat zij de juiste grootte hebben voor je oven of barbecue. Anders kan je nog voor een flinke teleurstelling komen te staan.
Pizzasteen schoonmaken: zo doe je dat!
Wanneer je je pizzasteen oven eindelijk hebt gebruikt, zal je hem ook moeten schoonmaken, maar hoe doe je dat? Hieronder leggen we je stap-voor-stap uit hoe je de beste pizza steen oven schoonmaakt.
- Laat de pizza steen eerst helemaal afkoelen. Doe dit geleidelijk en zet hem niet opeens op een koude ondergrond, dan kan deze namelijk breken. Laat de pizza steen dus gerust in de oven of op de barbecue liggen tot deze volledig is afgekoeld.
- Vervolgens schraap je met een spatel de stukjes kaas, deeg en vlees van de steen totdat je niks meer van de steen af krijgt. Gebruik geen ijzeren spatel of mes, maar juist een houten of kunststof spatel, zo voorkom je krassen.
- Met een schone, vochtige, doek kan je vervolgens de rest van de steen af halen.
- Lukt dat niet, dan kan je met een beetje baksoda en water een pasta maken om op de hardnekkige stukjes te smeren. Laat het een aantal minuten zitten.
- Daarna gebruik je een afwasborstel om in circulaire bewegingen de hardnekkige plekken te scrubben met de pasta.
- Veeg vervolgens de pasta en het vuil van de steen met een vochtige doek.
- Als de hardnekkige stukjes écht nog blijven zitten, kan je de steen een uur lang op 260 graden bakken in de oven om ze de verbranden. Verhaal daarna de voorgaande stappen.
- Ten slotte laat je de steen helemaal drogen en zet je deze daarna in een droge en donkere omgeving.
Pizza verbrand op pizzasteen: wat gaat er mis?
Het kan voorkomen dat je pizza helemaal is verbrand op je pizzasteen. Dat kan aan verschillende dingen liggen, we kijken hier naar de mogelijke oorzaken en oplossingen.
- Te hoge temperatuur
De meeste pizza stenen bakken de beste pizza’s op een temperatuur tussen de 220 en 280 graden. Alles hierboven zorgt ervoor dat je pizza sneller verbrand.
- Kooltjes niet goed verdeeld
Als je je pizza op een barbecue bakt, is het verstandig om de kooltjes zo veel mogelijk aan de zijkanten onder de steen te leggen. Op deze manier zal het midden van de pizza niet te snel verbranden.
- Deeg te nat
Het kan ook zijn dat je deeg te nat is, waardoor deze aan de steen plakt en aanbrandt. Je kan het beste een droger deeg maken door wat meer bloem toe te voegen. Het kan zijn dat je wat moet experimenteren voordat het eindelijk lukt, maar dat hoort bij het proces. Kijk eens naar deze pizzaboeken. Die hebben veel goede deeg recepten.
- Te veel suiker
Als je pizza te veel suiker bevat, kan deze ook sneller aanbranden waardoor hij niet meer lekker is. Probeer suiker zo veel mogelijk te vermijden in je deeg. Mocht je het wel gebruiken, doe dit dan in kleine hoeveelheden.
Nu dat je alles weet over het gebruik van een pizza steen oven en pizza steen barbecue, is het tijd om een keuze te maken. Klik op de knop hieronder om door naar de webshop te gaan!