Heb je wel eens over een pizza oven voor buiten gedroomd? Dan is nu hét moment om er een aan te schaffen! Het nieuwe jaar is namelijk begonnen en het warme weer is er sneller dan je denkt! Geniet van een onwijs lekkere zelfgemaakte pizza met behulp van deze ovens!

Weet je nog niet zeker welke pizza oven het beste bij je past? Wij helpen je op weg door alle voordelen, soorten en aandachtspunten voor je op te schrijven. Lees snel verder!

Een pizza oven voor buiten: wat zijn de voordelen?

Nu vraag je je misschien af in welk opzicht een pizza oven voor buiten beter is dan een oven binnenshuis, maar er zitten wel degelijk veel voordelen aan verbonden. Bovendien heb je vaak meer ruimte in de tuin dan in je keuken of woonkamer voor een extra oven. 

 • Je hebt meer ruimte

Wanneer je een goede pizzaoven wil met genoeg hitte, dan heb je nu eenmaal meer ruimte nodig om te bouwen en bakken. Een achtertuin of balkon heeft vaak meer ruimte om een grote pizza oven te bouwen. Zo hoef je je geen zorgen te maken over waar je je keukenkastjes naartoe moet verplaatsen. 

 • Geen last van rook

Een ander voordeel van een buitenoven voor je pizza’s hebben is dat er geen flinke rookvorming in je huis ontstaat. Alle rook die vrijkomt, vervliegt met de wind waardoor je gerust kan blijven ademen en je brandalarm niet af zal gaan.

 • Zelf bouwen

Hoewel er ook kant- en klare bouwpakketten bestaan, kan je ook zelf je oven voor in de tuin bouwen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je zelf kan bepalen hoe je oven eruitziet en hoe groot deze is, de pizza’s zullen nóg lekkerder smaken wanneer je weet dat jij alles zelf hebt gemaakt.

 • Betere smaak

Pizza’s die in een hout- of steenoven worden gebakken hebben nu eenmaal een betere smaak dan de pizza’s die je in de supermarkt koopt. Wanneer je zelf het deeg maakt en deze laat garen in jouw buitenoven, dan zal je dat zeker proeven. Wie wil dat nu niet? 

 • Multifunctioneel

Naast dat alle pizza ovens heerlijke pizza’s klaarmaken, zijn sommigen ook nog eens multifunctioneel. Zo heb je pizza ovens die ook als barbecue of grill kunnen functioneren. Zo hoef je niet nog een extra barbecue aan te schaffen, maar heb je genoeg aan slechts één apparaat. Dat scheelt niet alleen in ruimte, maar ook in kosten.

Welke soorten pizza ovens voor in de tuin zijn er?

Er zijn verschillende soorten pizza ovens voor in de tuin. Welke je het beste kan aanschaffen is hierbij volledig afhankelijk van je eigen interesses, de grootte van de tuin en je budget. 

 • Steenoven

Dit is wellicht de meest populaire variant van de pizza oven voor buiten. Steenovens zijn hout gestookt en zijn, zoals de naam al doet vermoeden, van steen gemaakt. Je bakt de pizza op een steen die verhit wordt door vuur, waardoor de steen het deeg goed gaar bakt en je pizza een lekkere smaak krijgt. Steenovens zijn zwaar, maar gaan ontzettend lang mee doordat ze erg stevig zijn. 

 • Stalen ovens

Er zijn echter ook pizza ovens gemaakt van roestvrij staal. Deze ovens zijn ook erg duurzaam en gaan lang mee. Ze hebben een zogenoemde schoorsteen waaruit alle rook en hitte komt en hebben vaak ook een handige manier om de temperatuur te zien. Let wel dat stalen ovens vaak erg veel hitte afgeven, meer dan een steenoven. 

 • Pizza BBQ

Een pizza BBQ heeft eigenlijk twee verschillende varianten. Zo heb je een volledige barbecue met ingebouwde pizza oven waarin je pizza’s kan bakken. Maar ook is er een opzetstuk voor standaard barbecues waarin je pizza’s kan bakken. Deze wordt los verkocht en dient als aanvulling op je gewone barbecue, waardoor je deze slechts hoeft te gebruiken wanneer je daar zelf zin in hebt. Beide varianten kunnen op gas of op kooltjes werken. Dat is afhankelijk van het type product.

 • Combinatie

Ten slotte heb je nog pizza ovens tuin die uit een combinatie van materialen bestaan, zoals steen en roestvrijstaal. Hierbij is de buitenkant vaak gecoat met RVS terwijl de binnenkant van steen is gemaakt. Zo heb je meer isolatie en wordt de oven aan de buitenkant minder heet dan bij alleen steen of staal. 

 

De beste pizza oven kopen: waarop letten?

Wanneer je een grote aankoop gaat doen, is het verstandig om te kijken naar je huidige budget, woonsituatie en wensen voordat je een product aanschaft. Er zijn namelijk altijd een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Een pizza oven voor in de tuin heeft verschillende punten om op te letten wanneer je deze wilt aanschaffen.

 • De grootte

Een grote pizza oven is natuurlijk erg leuk, vooral omdat je er vaak meer dan één pizza tegelijk in klaar kan maken. Toch heeft niet iedereen de ruimte hiervoor. Met name mensen met een balkon hebben vaak minder ruimte dan mensen met een tuin. Het is daarom belangrijk om te letten op de grootte van de pizza oven voor buiten zodat je zeker weet of deze zal passen.

 • Het type

Wil je liever een steenoven, een stalen oven of een pizza BBQ? Een steenoven is vaak wat kindvriendelijker, maar geeft niet altijd duidelijk een temperatuur weer terwijl een stalen oven dat juist wel kan doen. Wil je liever ook kunnen barbecueën? Dan is een pizza BBQ wellicht een betere optie.

 • De brandstof

Zelfs de beste pizza oven buiten heeft brandstof nodig om te kunnen functioneren. Voor steenovens en stalen ovens is dit vaak hout. Barbecue pizza ovens draaien soms echter ook op gas, elektriciteit of kooltjes. Ovens die op hout draaien geven de pizza’s een authentieke smaak, maar duren vaak wel langer voordat zij op temperatuur zijn. Gas en elektriciteit hebben geen bijzondere smaak, maar warmen wel sneller het apparaat op. 

 • Budget

Afhankelijk van je eigen budget, is het belangrijk om te kijken naar welke pizza oven het beste bij je past. Zo heb je een aantal kleinere ovens die ook goedkoper zijn. Wil je echter een grote oven voor in je tuin, dan ben je al snel meer dan €1000 kwijt. 

 • Omgeving

Hoewel een pizza oven buiten ideaal is om lekker pizza’s klaar te maken in de zomer, moet je wel altijd rekening houden met de weersomstandigheden. Sommige ovens zijn namelijk gevoelig voor regen of vorst, waardoor zij het beste afgedekt kunnen worden wanneer zij niet gebruikt worden. Mobiele pizza ovens kunnen gemakkelijk in een schuur of onder een afdakje neergezet worden, maar andere pizzaovens hebben juist een hoes nodig om de regen af te weren. Afhankelijk van het type dat je aanschaft, is het belangrijk om hier rekening mee te houden. 

Dit is onze top 5 beste pizza ovens voor buiten in de tuin

 • De pizza oven van MaxxGarden is een op houtskool werkende barbecue waarin je snel je eigen pizza kan klaarmaken. Dankzij de handige thermometer zie je direct of het apparaat heet genoeg is voor gebruik en via de lange schoorsteen komt alle rook naar buiten. Doordat deze barbecue op houtskool werkt, zal je pizza een heerlijke rokerige smaak krijgen. Bovendien is het apparaat erg mobiel en kan je deze gemakkelijk verplaatsen wanneer dat nodig is.

 • Deze kleine pizza oven is ideaal om met het gezin pizza’s te bakken. Dankzij het lage formaat, past hij perfect op elk balkon en in elke tuin. De pizza oven is gemaakt van klei uit Mexico en rust op een metalen onderstel. Door middel van stukken hout kan je de oven verwarmen en daar je eigen pizza in bakken.

 • Deze pizza oven buiten is wellicht een stuk groter dan de anderen, maar dan krijg je er ook wat voor! Er passen namelijk twee pizza’s tegelijk in en het heeft een handig luikje om te voorkomen dat het brandhout in contact komt met het deeg. Bovendien heeft dit apparaat een thermometer waarop je direct kan zien hoe heet de oven is. Met behulp van het stalen luikje, kan je de pizza oven afsluiten waardoor de pizza’s sneller zullen garen.

 • De roestvrijstalen pizza oven van Carawela is uiterst geschikt voor op je balkon of in de tuin. Dankzij de goede luchtafvoer en afsluitklep worden je pizza’s binnen no-time gebakken en heeft de hete lucht een goede afvoer naar buiten. Daarnaast heeft deze oven een handig scherm om het hout van de pizza’s te scheiden.

 • De pizza oven van Fikki is multifunctioneel! Zo kan je gebruik maken van een stenen plaat om je pizza’s op te bakken, maar kan je ook een rooster in het apparaat schuiven wanneer je graag wat vlees en groenten wil barbecueën. Je kan dit apparaat namelijk ook als kamado barbecue gebruiken wanneer je geen zin hebt in pizza. Let wel op, deze pizza oven is 185 cm hoog, dus past minder goed op een overdekt balkon.

Nu dat je helemaal op de hoogte bent van alle informatie over de beste pizza oven tuin is het tijd om een beslissing te maken. Heb je je oog al op een bepaald apparaat, of kijk je liever nog even verder? 

 Voor meer informatie over de apparaten, reviews en andere opties kan je terecht bij de webshop via onderstaande knop. 

Hoe kies ik de beste pizza oven voor buiten?

Kies welk materiaal je wilt, bijvoorbeeld steen of staal, een BBQ oven of een combinatie hiervan. Wil je houtgestookt koken, of juist op gas of kooltjes? En wat is je budget? Ook kun je kiezen voor een mobiele pizzaoven voor buiten, zodat deze veilig staat bij regen of in de winter. 

Pizza oven buiten: houtgestookt of niet?

Wil je een echt traditioneel gevoel, een knapperige korst en een lekkere rooksmaak aan je pizza, dan raden we een houtgestookte pizzaoven absoluut aan. Afhankelijk van het soort oven is de pizza snel klaar, doordat het vuur de oven goed heet maakt en de warmte goed bewaard blijft.